Charles Darwin
EDUCACIÓN
Charles Darwin

Ambients d’aprenentatge a educació infantil

Compartir: Compartir en FacebookCompartir en TwitterCompartir en Google+Compartir por correoCompartir en PinterestCompartir en Whatsapp

QUÈ SÓN ELS AMBIENTS  D’APRENENTATGE?

Podem considerar que el joc és el millor mitjà educatiu per afavorir l’aprenentatge i el coneixement. Està demostrat que allò que l’infant  aprèn a través del joc es transfereix a altres conductes. 

Així doncs, basant-nos en aquestes afirmacions, definim els ambients d’aprenentatge de la següent manera:

Els ambients són diferents espais d’aprenentatge, de relació i comunicació on a partir de diferents propostes els infants poden actuar, observar, experimentar, construir, inventar, imaginar, compartir, relacionar-se, emocionar-se…i interactuar amb els altres.

Aquest plantejament de treball  respon a la necessitat que mostren els infants de jugar i relacionar-se. És una manera de donar resposta als interessos i necessitats dels infants i respectar els diferents ritmes d’aprenentatge.

Els infants disposen d’un temps d’experiència activa, construïda per l’adult, però reconstruïda per ells mateixos, on nens i nenes es reuneixen per explorar diverses possibilitats de joc i dels materials.

Els ambients segueixen el model socioconstructivista, el qual parteix d’un aprenentatge significatiu per part de l’alumnat, que té en compte els seus coneixements previs i en el qual destaca la gran importància que té la relació amb els seus iguals.

QUÈ PRETENEM ACONSEGUIR AMB ELS AMBIENTS (OBJECTIUS)?

–  Potenciar el llenguatge oral.

– Afavorir les relacions socials i de convivència entre els infants de diferents edats.

– Desenvolupar els hàbits socials; compartir espais, jocs, joguines, posar-se d’acord els uns amb els altres, establir normes de comportament i de joc…

– Desenvolupar el llenguatge oral: lèxic, espontaneitat en la parla…

– Aprendre dels companys/es, no només de l’adult.

– Oferir als infants un espai de joc on poder investigar, observar, manipular…de manera constant i lliure sistemàticament.

– Expressar els seus sentiments, emocions i sensacions  lliurement.

– Respectar a les persones i els materials.

PRINCIPIS METODOLÒGICS DELS AMBIENTS

ALUMNE/A:

 • L’Infant és el constructor del seu propi aprenentatge. Investiga, prova, assaja, modifica, construeix, destrueix, parla, raona, explica, inventa, imagina…
 • Considerem important també l’organització de grups naturals, no constituïts per edats, sinó per interessos, que afavoreixin la interacció, col·laboració i cooperació entre infants de diferents edats, on es donin relacions d’ajuda.

MESTRE/A:

 • La funció de les mestres és fer de guia, d’organitzadores, de mediadores que faciliten el procés d’aprenentatge.
 • Fer reunions periòdiques per valorar el funcionament d’aquests ambients (pensem en afegir noves propostes, oferim materials nous, acordem criteris de funcionament, d’avaluació…)

ESPAIS I MATERIALS:

 • Donem molta importància als espais i a la seva organització. Creiem que tant l’espai com els materials són la principal estratègia d’intervenció.
 • Utilitzar tota mena de materials; naturals, efímers, durs, tous, continus, discontinus…
 • Crear espais atractius i susceptibles d’aprenentatge.

L’ACCIÓ:

 • L’activitat o joc lliure és el principal recurs didàctic i d’aprenentatge. Es prioritzen, per tant, les tasques no dirigides tot i que n’hi ha una sèrie de consignes bàsiques que calen seguir

FUNCIONAMENT DELS AMBIENTS

Dues tardes a la setmana (dimecres i dijous),els infants de l’educació infantil van a fer ambients.

Són ells,  qui trien on volen anar el mateix dia al matí. A cada classe hi ha una graella amb els símbols dels ambients. Quan arriben a la tarda van a l’aula o altres espais on es desenvolupen els ambients.

Els ambients d’aprenentatge són 9: la llum i foscor ,  restaurant i caseta, expressió i moviment, espai exterior, artístic i creatiu, de construcció, experimentació, storytelling i minimons.

A cada ambient hi ha entre 18/19 infants, així que la ratio és més baixa i els podem atendre d’una manera més individualitzada.

La dinàmica dels ambients és sempre la mateixa:

 • A l’entrar a l’ambient es fa una petita conversa en rotllana per parlar sobre quines són les consignes que cal seguir, allò a què pensen jugar, quins rols es desenvolupen en aquell ambient…
 • Joc més lliure per part dels infants on la mestra farà de guia i de suggeridora de propostes. Recolliran quan es doni la consigna.
 • Per finalitzar, es tornarà a fer una conversa per explicar les seves opinions, preferències, allò que els hi ha cridat l’atenció…i fins i tot plasmar en un dibuix allò que han creat, sentit o fet.

Desprès cadascú tornarà a la seva aula.

Aquí us deixem algunes fotografies!!!

 

acolor.es - Diseño de paginas webbuscaprat.com - Guia comercial de el prat
aColorBuscaprat