ICV - EUiA
POLÍTICA
ICV - EUiA

En memòria dels grans oblidats

Compartir: Compartir en FacebookCompartir en TwitterCompartir en Google+Compartir por correoCompartir en PinterestCompartir en Whatsapp

El Centre Cívic Sant Jordi – Ribera Baixa del Prat de Llobregat ha acollit l’acte organitzat pels Joves d’Esquerra Verda (JEV) del Prat els deportats republicans als camps nazis. L’esdeveniment ha comptat amb la ponència de l’historiador i membre de l’Amical de Mauthausen, Joan Manel Calvo, i la coordinadora dels JEV del Prat, Esther Garcia.

La solejada tarda era primaveral, i així es notava a l’ambient dins la petita i acollidora sala que ha albergat la conferència davant una cinquantena d’assistents. El motiu, el 87è aniversari de la proclamació de la segona República i el record dels grans oblidats de la memòria espanyola: els republicans als camps de concentració nazi.

Sobre una imponent bandera republicana es situaven ambdós ponents. Després d’una breu espera per permetre l’acomodament dels últims assistents s’ha iniciat l’acte amb la presentació de Joan Manel Calvo per part d’Esther Garcia.

Una petita introducció de l’historiador i un vídeo de l’Amical de Mauthausen per introduir i contextualitzar el tema ha precedit una extensa i profunda explicació de la historia i la situació dels republicans durant el que ha anomenat Calvo com a “Guerra Espanyola”, el posterior exili i l’arribada als diferents camps de concentració del nazisme.

Les primeres paraules de Calvo, referència a l’exposició de Montserrat Roig, periodista que va tractar el tema dels catalans als camps de concentració, al Born Centre de Cultura i Memòria.

Calvo inicia l’explicació un cop obre un esquema al projector que servirà per guiar la ponència i facilitar la comprensió als assistents. “La majoria d’espanyols a França eren republicans que havien fugit d’Espanya” és la primera contextualització per part del ponent per situar el públic.

Posteriorment explica com es produeix la invasió de França per Alemanya el 1940 i com en un primer moment són considerats com presoners de guerra, per després treure aquesta condició i com es produeix la contradicció d’estar a camps de concentració de presoners de guerra sense ser-ho.

“La GESTAPO passa pels camps de concentració i identifica republicans espanyols. A partir del 6 d’agost de 1940, el primer comboi de 400 republicans són traslladats a Mathausen per morir realitzant tasques de treball”. Aquestes paraules generen un xoc dins de la gent que es troba presenciant l’acte, paraules que reflecteixen una petita part de la barbàrie produïda en aquests camps de concentració durant tants anys.

Calvo no pot passar per alt l’important paper que van tenir algunes dones que també van ser als camps de concentració i concretament al de Ravensbrück: “Al voltant de 250 dones espanyoles van acabar en aquest camp”. I explica la forma d’organitzar-se que van realitzar: “L’organització es produeix per solidaritat: celebrant aniversaris o donant regals per pujar la moral”.

Finalment, la ponència de l’historiador finalitza explicant la situació que es va produir una vegada es van alliberar els camps nazis i diagnostica els problemes de memòria que existeixen avui dia com a conseqüència de la barbàrie de llavors: “Molts concentrats d’altres països van ser rebuts com a herois. Els republicans espanyols queden abandonats allà perquè no poden tornar a Espanya”. Per concloure explicant que el govern francès va repatriar-los i cuidar-los com si fossin francesos propis per l’ajut sofert durant la Segona Guerra Mundial.

Amb una sentida ovació es tanca la ponència que dona pas al torn de preguntes i reflexions. Des del públic es parla d’alguns pratencs que van viure als camps i es reflexiona sobre l’absència del reconeixement d’aquestes víctimes. Calvo tanca l’acte fent dues reflexions que reflecteixen la situació de memòria històrica a Espanya. D’una banda, exposa i critica que les tasques per trobar gent a cunetes depengui d’una subvenció i d’altra banda, que les víctimes no cerquen venjança, sinó reconeixement, justícia i dignitat.  

acolor.es - Diseño de paginas webbuscaprat.com - Guia comercial de el prat
aColorBuscaprat