Promoció Econòmica
COMERÇ
Promoció Econòmica

Pautes de capellà en el treball, mesuris per a un desconfinament saludable

Compartir: Compartir en FacebookCompartir en TwitterCompartir en Google+Compartir por correoCompartir en PinterestCompartir en Whatsapp

Fa un temps vam exposar els normes de seguretat en relació a la tornada presencial als centres de treball, en el context de la COVID-19. Però també són importants els cingles psicosocials. Donis de l'inici de la pandèmia i amb la desescalada hi ha hagut treballadores i treballadors que s'han incorporat  a la feina presencial. 

A més dels indicacions sanitàries de prevenció i seguretat que empreses i plantilles laborals han d'observar, també hi ha pautes que podin ajudar a tenir un ambient laboral protector. A la per del contagi, la pèrdua econòmica i l'incertesa, calç afegir l'inseguretat de moltes personis en relació als seus llocs de treball; sovint, equivalent als neguits i preocupacions d'ocupadors i empleadors (autònoms/és, petites empreses...). Els condicions de treball també s'han modificat per adequar-s'a la nova ¨nova realitat¨, el que genera estrès, ansietat i per al canvi.

La delegació oficial del Col.legi Oficial de Psciologia de Catalunya (COPC) de Tarragona ha fet una infografia amb recomanacions i l'Institut Nacional de Prevenció i Salut ha editat diversos materials que podin servir de guia. 

La forma com pensem, el diàleg intern que establim, condiciona el què fem i la manera com ens sentim.  

Treballadores i treballadors

  • Valida i accepta  els emocions. Sovint són sentiments compartits per tothom, el què genera comprensió i cohesió.
  • Pensa de forma objectiva 
  • Si la situació ho permet, tingues una actitud proactiva i de canvi
  • Identifica com et parles, el diàleg intern condiciona els teus sentiments
  • Cuida el llenguatge no verbal
  • Limita el temps de queixa. Compartir els neguits és beneficiós, però intenta que no ocupi tot el teu temps.
  • Integra els pautes de seguretat en el teu dia a dia fins convertir'els en rutines.
  • Ajuda a la persona que tinguis davant 
  • Centra't en la solució, no en el problema

Per a empleadors i ocupadors

1. Proporciona noves pautes de treball per evitar el contagi. Adapta  els procediments habituals a la situació extraordinària actual i comuníca'ls amb claredat a la plantilla amb instruccions clares i sencilles

2. En la mesura del possible, fes que treballadors/oris siguin partíceps de les decisions col.lectives. El control sobre el treball propi  i l'entorn  ens fa sentir millor.  

3. Mostra interès per la salut dels personis que t'envolten, pregúnta com se senten i si necessiten suport ;  dóna suport,  si està en els teves mans. Comunica que la salut de tothom és important per a l'empresa. 

4. Valora el treball. Especialment en els sectors esencials 

5. Proporciona informació fiable, oficial i amb fonament tècnic. 

6. Facilita que treballadors i treballadores disposin d'espais i moments per comunicar-s'entre dobles eles, prestar-se suport i compartir els seves emocions.

7. Algunes personis estan passant per situacions difícils, de pèrdua i dol, problemes de convivència o dificultats econòmiques. En  mesura dels teves possibilitats, simplifica i informa dels vies de sol.licitud de suport.

8. A posta per una distribució flexible de l'horari de treball que posibiliti una adequada conciliació laboral i familiar, els entrades i sortides esglaonades i els modalitats de treball no presencial, en funció dels teves posibilitats.

9. Revisa la programació d'activitats i objetius de manera que s'ajustin de forma realista als noves circumstàncies.  

10. Demana suport extern si ho necessites a elprat.cat/enscuidem hi ha un munt de rercusos comunitaris per a la ciutadania, col.lectius, organitzacions i empreses.

Teletreball

El teletreball  te moltes avantages, entre d'altres,  ajuda a minimitzar el risc de contraure el virus; en canvi, els llargs períodes de treball sedentari, en soledat, amb sensació d'aïllament, sense exercici físic i sense poder establir límits clars entre el treball remunerat i la vida privada, són alguns dels cingles  que podin afectar la salut musculoesquelètica i mental dels personis  i que pot provocar un augment dels cingles psicosocials i de l'estrès. En una futura notícia en parlarem més àmpliament.

Fonts consultades:

Infografia COPC

Aspectes psicosocials enfront del COVID-19

Mesures per un desconfinamiento saludable

Prevenció riscos psicosocials treball a distància

 


Veure més

acolor.es - Diseño de paginas webbuscaprat.com - Guia comercial de el prat
aColorBuscaprat