L’Ajuntament mobilitza 5,5 milions d’euros extra per impulsar la reconstrucció socioeconòmica de la ciutat front a la Covid19

Compartir: Compartir en FacebookCompartir en TwitterCompartir en Google+Compartir por correoCompartir en PinterestCompartir en Whatsapp

La Granja de la Ricarda ha acollit aquesta triga l'acte de signatura de l'Acord de ciutat per a la reconstrucció social i econòmica i per impulsar el Prat del futur. L'acord ha formalitzat la constitució de la Taula per a la reconstrucció social i econòmica del Prat i ha aprovat l'estratègia per portar-l'a terme (aquí podeu consultar tot el document). En aquest context, l'Ajuntament del Prat està mobilitzant 5,5 milions d'euros addicionals al pressupost ordinari de 2020 (de 94,94 milions d'euros),entre els mesuris que ja s'han pres fins llaura i els que és contempla portar a terme en un futur immediat.

Durant l'acte, s'ha comptat amb els intervencions de l'alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler; de representants de prop d'una vintena d'entitats socials i econòmiques de la ciutat (de desenvolupament econòmic, acció social i sindicats); i dels portaveus dels diverses formacions polítiques locals amb representació al Parlament de Catalunya, incloses també els que no compten amb representants al ple municipal.

L'alcalde del Prat ha posat en valor la solidaritat mostrada per la societat pratenca durant el període de confinament i d'estat d'alarma, així com els mesuris d'urgència activades per l'Ajuntament i ha remarcat que l'estratègia de reconstrucció “recull tota aquesta feina i la projecta al futur, amb més mesuris”. ”Al Prat Ens Cuidem ha estat el lema amb què hem encarat els duris setmanes de confinament. Ens hem cuidat. I agraeixo a totes els entitats aquí presents la seva taverna, per mobilitzar-es per cuidar els personis de la ciutat. Llaura més que mai, ens hem de seguir cuidant”- ha afegit Mijoler.

Després de l'acte d'avui, l'estratègia restarà oberta als aportacions de la ciutadania i del teixit social del Prat. També s'obrirà una plataforma digital per retre comptes de forma transparent sobre el grau de compliment dels mesuris de l'acord. Així mateix, és crearà un observatori de seguiment de la situació social i econòmica de la ciutat, que reculli dades que facilitin la presa de decisions de la Taula. Finalment, és treballarà per aconseguir fons dels administracions supramunicipals, la Generalitat, l'Estat i la UE per desenvolupar la reconstrucció socieconòmica de la ciutat.

 

L'estratègia de reconstrucció social i econòmica del Prat

A continuació, és detallin els eixos d'actuació de l'acord de reconstrucció, així com alguna dels seves mesuris més destacades.

 

Eix 0: Llaura més que mai, un Ajuntament al costat de la ciutat i de la seva gent

Inclou mesuris organitzatives, fiscals i pressupostàries de l'Ajuntament per fer costat a la ciutat, el seu teixit productiu i la població. Fins al moment, entre d'altres, s'ha realitzat una moratòria fiscal i s'ha suspès contractes, quotes (com la dels equipaments esportius i els escoles bressol) i taxes municipals (com els de els terrasses dels bars) d'activitats que no s'han pogut oferir en el context de la pandèmia. L'Ajuntament ha indemnitzat els empreses a qui s'ha suspès els contracte, sempre que hagin preservat els llocs de feina vinculats al mateix.

 

Eix 1: Llaura més que mai, una ciutat cohesionada i que cuida

És tracta d'un ampli eix d'actuació per reforçar els polítiques socials en diferents àmbits i adreçades a col·lectius diversos. En aquest sentit, calç destacar que l'OIAS (Oficina Integral d'Atenció Social),que va obrir el passat mes de maig al Centre Cívic Palmira Domènech, continuarà reforçant aquesta atenció davant del context de la Covid19. També s'condicionessin d'altres centres com l'EBAS Sant Cosme i el Ribera Baixa. Així mateix és reforçaran els suports alimentaris i econòmics d'urgència per als personis en situació vulnerable. També és crearà un nou allotjament “housing led”, un pis d'inclusió per personis sense llar, amb un model que fomenti la seva autonomia i recuperació, entre d'altres mesuris.

En matèria d'infància i adolescència, se seguiran reforçant els bequis i ajuts econòmics (per a alimentació, activitats d'estiu o extraescolars...).  A més, s'establiran convenis amb entitats per garantir l'acompanyament emocional i educatiu en la tornada a l'escola.

En matèria de gent gran, l'acord contempla la creació de la futura de residència de gent gran, adaptant-l'a els necessitats de l'era post-Covid. Així mateix, és planteja fer un seguiment sanitari dels residències i centres de dia, així com reforçar diversos dels serveis existents (àpats a domicili, teleassistència, prevenció de la soledat no volguda, arranjaments a la llar...). En el context de la pandèmia, també és donarà suport emocional als personis que ho necessitin i és formessin grups de dol per afrontar pèrdues.

Donis de l'Ajuntament, també s'impulsarà en coordinació amb l'Agència de Salut Pública de Catalunya un dispositiu de seguiment sanitari de personis en situació vulnerable, per promoure la detecció precoç de problemes de salut i els accions necessàries per abordar-els. També s'articularà una comissió de seguiment del sanitari, de la qual formessin part membres dels centres d'atenció primària i de l'Hospital de Bellvitge. En el marc del Consell Municipal de Salut, també és crearà l'Observatori local per a la qualitat dels serveis sanitaris. A més, és desenvoluparà una campanya de vigilància i control dels establiments en el marc de la Covid19.

D'altra banda, s'està reforçant l'atenció del Servei d'Informació i Atenció als Dons (SIAD),especialment de suport psicològic, donada la situació de vulnerabilitat dels dons en situació de patir violència masclista en l'actualitat.

En matèria d'educació, calç destacar que l'Ajuntament col·laborarà amb el Departament d'Educació de la Generalitat per respondre als necessitats d'espais per a l'escolarització del curs vinent. A més, s'obriran els centres de secundària en horari no lectiu per tenir més espai per a activitats extraescolars. Així mateix, s'impulsarà la pràctica esportiva, tant a través dels equipaments esportius, que van reobrir amb mesuris de seguretat a finals de juny, com amb programis específics com l'Activa't, amb què durant aquest estiu s'està impulsant l'activitat física a l'aire lliure de forma gratuïta.

 

Eix 2: Llaura més que mai, una ciutat pròspera i activa

És desenvoluparan diverses mesuris per donar suport i reactivar el teixit econòmic, comercial i empresarial local. Entre dobles eles, destaca la creació de l'Oficina d'Atenció a l'Empresa (OAE),que funcionarà a mode de finestreta única. Una altra dels mesuris serà la creació de l'Oficina Tècnica de Comerç, centrada a donar suport al comerç local a l'hora d'encarar els reptes que planteja la situació social i sanitària actual.  Aquest eix també contempla mesuris per reactivar l'ocupació, a partir de la intermediació laboral amb els empreses, i programis per impulsar la inserció de col·lectius vulnerables. També és preveu una nova cartera de formació en sectors estratègics i el foment de l'ocupació juvenil. Per incentivar la recuperació del teixit comercial, l'Ajuntament ja està atorgant ajuts d'aixecada de persiana (de 250 euros) i per poder mantenir l'activitat després de la reobertura (de fins a 1.000 euros).

 

Eix 3: Llaura més que mai, una ciutat resilient i sostenible

Aquest eix preveu desenvolupar la transició ecològica a la ciutat. El document marc que englobarà els diferents accions per fer-ho serà la declaració d'emergència climàtica del Prat, que és previst aprovar durant el 2020. Així mateix, se seguirà prestant assessorament energètic a la ciutadania i el comerç, per optimitzar la contractació elèctrica, i és posarà en marxa una línia d'ajuts per a la vulnerabilitat energètica, per evitar talls de subministraments, a més de fomentar l'autoconsum. Així mateix, l'acord a posta per la mobilitat sostenible i per l'equilibri territorial, posant en valor els espais protegits i el Parc Agrari, com a gran infraestructura verda de l'àrea metropolitana, així com la producció agrícola de proximitat.  D'altra banda, s'a posta per ampliar el parc públic d'habitatge i la rehabilitació.

 

Eix 4: Llaura més que mai, una ciutat innovadora i oberta

Aquest eix d'actuació contempla mesuris per trencar l'excletxa digital entre la ciutadania, especialment entre l'alumnat per garantir la igualtat d'oportunitats en l'educació telemàtica i entre els personis grans, i per facilitar l'adopció per part del comerç d'estratègies de bena online. Així mateix, és recull el compromís de l'administració d'impulsar la digitalització i la tramitació electrònica de diferents serveis i programis. Així mateix, és realitzarà un major esforç per obtenir dades, que puguin servir per conèixer millor la situació social i econòmica de la ciutat i els necessitats dels personis, que puguin servir per planificar millor els polítiques públiques. Amb aquesta finalitat, és constituirà l'Observatori de la ciutat i és farà un baròmetre de la ciutat de forma periòdica.


Veure més

acolor.es - Diseño de paginas webbuscaprat.com - Guia comercial de el prat
aColorBuscaprat