Lluís Mijoler: “Reivindiquem recursos i finançament per als ciutats per combatre la crisi defensant la cohesió, la justícia i la vida“

Compartir: Compartir en FacebookCompartir en TwitterCompartir en Google+Compartir por correoCompartir en PinterestCompartir en Whatsapp

La tradicional ofrena floral i acte institucional que cada 10 de setembre és fa a la pl. del Mestre Estalella amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya ha quedat suspès aquest any, a causa del context sanitari. 

No obstant, i per mantenir la commemoració de l'Onze de Setembre a la ciutat, l'alcalde del Prat, Lluís Mijoler, acompanyat dels i els portaveus dels grups municipals que ho han desitjat, ha ofert un missatge institucional a través de la televisió i la ràdio públiques, elprat.tv i El Prat Ràdio (91.6 FM). L'a el·locució de l'alcalde s'ha emès a l'hora que estava previst l'acte a la pl. del Mestre Estalela, el dijous 10 de setembre als 19 h. El missatge quedarà penjat a elprat.tv.

Tot seguit és reprodueix el text del missatge, que també us podeu descarregar a través del document (format pdf) enllaçat al final d'aquesta informació. 

Davant la crisi, municipalisme i resiliència

Pratencs i pratenques,

Avui ens agradaria poder-ens aplegar per celebrar la Diada Nacional de Catalunya a la plaça del Mestre Estalella, com cada any. Avui, trobem a faltar la Coral el Llobregat dels Flors interpretant el Cant de la Senyera. I la Va unir Filharmònica del Prat tocant la nostra sardana, la Festa Major del Prat. Avui, ens agradaria tornar a poder acompanyar els desenes d'entitats veïnals, de cultura popular, culturals, cíviques, sindicals i polítiques que, cada any, participin a l'ofrena floral amb motiu d'aquesta data.

No pot ser. La nostra ciutat, com tot el país i tot el món, està centrada en la lluita contra l'epidèmia d'un nou coronavirus. Hem d'ajudar els i els sanitàries que estan lluitant contra aquesta pandèmia i estan cercant un remei contra la covid, i ho hem de fer evitant actes que podrien suposar un risc per a la salut pública. La prudència i la solidaritat, doncs, ens obliguin a commemorar la Diada d'una forma diferent.

Però volem commemorar-la. Perquè la Diada ofereix un context, en un moment com l'inici de curs, per aturar-ens i reflexionar com a comunitat sobre els reptes als quals ens enfrontem i els objectius col·lectius que volem perseguir. Per això, tant aquest alcalde com els grups municipals que conformin el nostre consistori, i els portaveus dels quals avui ens acompanyen, hem volgut aprofitar l'àgora que ens brinda la radiotelevisió pública del Prat per adreçar aquest missatge institucional.

Abans que cap de bestiar, i en nom tant meu com de tots els grups municipals aquí presents, volem recordar els nostres veïns i veïnes morts a causa de la covid. Com vaig dir al juliol, tan bon punt el context sanitari ho permeti, els brindarem el comiat que no han pogut tenir fins llaura amb un acte que serà de record seu i d'escalf als seves famílies. Aquestes famílies han de saber, heu de saber, que compteu amb la solidaritat de tot el Prat.

I permeteu-ens també recordar i homenatjar totes aquelles personis que portin mesos, des de l'inici de la crisi sanitària, oferint el millor d'dobles eles mateixes per tenir guareix de la comunitat. Començant pels i els professionals de la salut i seguint per tota la resta de serveis essencials i no essencials del municipi. Així com els i els mestres que aquestes setmanes treballen per reobrir els escoles i instituts amb seguretat. Sense oblidar tots els veïns i veïnes que, en aquests moments, estan exercint la solidaritat en entitats i associacions. Si al Prat ens cuidem, és gràcies a dobles eles.

A aquesta crisi sanitària que estem patint, la més greu en un segle, seguirà, està seguint ja, una greu crisi social i econòmica. Sóc conscient que molts dels pratencs i pratenques que ens escortin ho estan passant molt malament. Penso en els comerciants i empresaris que pateixen per si han de tancar el seu negoci. En els i els treballadores que han patit un ERTO o que han perdut directament la feina o temen perdre-la. En els emprenedores i autònoms que no saben si tiressin endavant.

Són temps d'incerteses i temors. I davant d'això, és natural que els personis tinguem per. Però no podem permetre que ens paralitzi o que ens venci com a comunitat. Col·lectivament, la volem afrontar. Amb un full de ruta  clar, amb solucions i propostes.

Per això, avui, amb motiu de la Diada, vull posar en valor dos dels principis que ens han de guiar i d'ajudar, com a comunitat, a sobreposar-ens a aquesta crisi i a reconstruir la nostra ciutat, i amb ella el nostre país. Dos valors com són el municipalisme, i en concret el municipalisme progressista, i la resiliència.

Ja en el meu discurs amb motiu de la Diada de l'any passat vaig afirmar que creia que “els municipis, els nostres ciutats, podin tornar a ser la clau de volta per reconstruir el país i reprendre la lluita per una Catalunya més pròspera, més justa, més lliure i també més sorora i fraterna amb altres pobles de l'Estat i d'arreu.” Avui no és només una declaració d'intencions, enguany hem demostrat una vegada més el potencial de l'acció municipal en la resposta a la pandèmia.

Donis del primer moment de la crisi sanitària, la gran majoria dels ajuntaments del nostre país, de signes ben diversos, ens hem hagut de reorganitzar de la nit al dia per mobilitzar tots els recursos necessaris per estar al costat del veïnat.

No és ni el lloc ni el moment de reiterar tot el que hem fet els Ajuntaments. Només dos exemples del Prat per il·lustrar-ho: La nova Oficina Integral d'Atenció Social del Prat, oberta a l'inici de la crisi per acompanyar els llars més colpejades i no deixar ningú enrere, ja ha fet prop de 14.000 atencions. Un 23% més que el 2019. I ja hem mobilitzat centenars de milers d'euros per ajudar els comerços dels nostres barris a tornar a aixecar la persiana. Aquests exemples il·lustrin els més de 5,5M d'euros que hem destinat a fer front a la crisi. I tot això en el context d'un acord de ciutat que signat per totes els forces polítiques, econòmiques i socials de la ciutat.

En definitiva, l'esforç dels Ajuntaments, de tots ells, no és ni serà suficient. Caldrà el concurs de la resta d'administracions, que a vegades han trigat més a actuar. Però el paper dels municipis ha estat clau i ha de seguir sent clau per afrontar la crisi al nostre país.

Per això, aquesta Diada en què s'acostuma a parlar de sobiranies, vull reivindicar la municipal, de sobirania. Els Ajuntaments no som mers òrgans gestors, o meres administracions que s'han de limitar a executar allò que dictaminin altres governs. Som la primera trinxera en defensa de la cohesió social. Som, i així ho estableixen els nostres normes fonamentals, la primera baula de la democràcia i el progrés.

Ho hem estat sempre.

L'any passat, en aquest sentit, recordava que “la del 1714 va ser també una derrota dels ciutats”. No en va la figura central que recordem cada Onze de Setembre és Rafael Casanova, darrer conseller en cap de la ciutat de Barcelona, que va perdre en aquesta derrota els drets i llibertats que hi havien anat madurant amb els segles. De fet no era el primer cop que passava. Justament aquest 2020 és compleixen exactament 500 anys de la revolta dels Comuneros de Castella, que  d'una manera que pot recordar a la dels els i els barcelonines del 1714, defensaven els drets i llibertats que maduraven als ciutats davant d'un poder centralista, autocràtic i monàrquic. Els catalans i els catalans reivindiquem amb la nostra diada aquestes llibertats ciutadanes. També els i els castellanes i lleoneses els reivindiquin amb la seva, cada 23 d'abril, aniversari de la derrota dels Comuneros a Villalar.

Sempre hem reivindicat aquesta tradició municipalista i republicana, que defensa els ciutats com a indrets especialment fecunds per al canvi i la transformació socials, per al progrés. I enguany ho fem, i ho practiquem, més que mai.

Avui, davant de la greu crisi que patim, els ciutats hem de reivindicar els recursos i els competències necessàries per estar al costat del nostre veïnat. Reivindicar-ens municipalistes avui i aquí implica, per això, abordar la millora del finançament local. Aquest segueix sent, 40 anys després, un dels grans deures pendents de la nostra democràcia, i no és pot seguir ajornant a força de pegats i falses solucions. Els pobles i ciutats som el primer front en defensa de la cohesió social i la prosperitat i volem tenir els eines suficients per fer-ho amb garanties en un context de crisi.

Només així podrem garantir que responem a la crisi de forma resilient.

El repte és ingent. Podem parlar de canvi d'època. La crisi de la covid fa palès que el col·lapse és possible. Això que, en l'època en què el progrés semblava un designi inevitable, només coneixíem a través d'obris de ciència ficció, llaura sembla amenaçadorament real.

Davant d'aquesta crisi, respondre amb resiliència vol dir adaptar-ens amb intel·ligència als reptes que tenim per davant, i no retrocedint. No retallant, sinó conquerint noves cotes de benestar. No renunciant a drets i llibertats, sinó conquerint-ne de noves.

Davant d'aquesta crisi, llaura més que mai donis d'un municipalisme republicà calç defensar serveis públics com el de la sanitat. Llaura més que mai calç construir una societat feminista que posi els guareixis al centre i respecti la diversitat. Llaura més que mai calç posar l'avenç tecnològic i la innovació al servei del comú: formis de produir, de consumir i de treballar més humanes i sostenibles, que generin una redistribució de la riquesa amb equitat. Llaura més que mai calç defensar la vida, davant d'amenacis com la pandèmia o d'amenacis encara més greus com l'emergència climàtica. Aquests són els principis rectors de l'estratègia de reconstrucció que ja hem començat a desplegar.

Pratencs, pratenques, el moment és complicat. Hem patit mesos molt durs i el curs que encetem exigirà que donem el millor de nosaltres. Però no dubteu que no estem sols. Al nostre lloc al món, comptem amb una ciutat enxarxada, solidària, que donarà el millor de si mateix i que sap cap a on vol avançar.

Donis del Prat, des de els ciutats, assumim la nostra responsabilitat per superar aquesta greu crisi i construir un país més just, més lliure, i més solidari.

Visca el Prat i visca Catalunya!


Veure més

acolor.es - Diseño de paginas webbuscaprat.com - Guia comercial de el prat
aColorBuscaprat