Una placa a la sala de plens recorda l’alcalde i els regidors pratencs afusellats pel franquisme donis d’aquest 14 d’abril

Compartir: Compartir en FacebookCompartir en TwitterCompartir en Google+Compartir por correoCompartir en PinterestCompartir en Whatsapp

Coincidint amb el 90è aniversari de la proclamació de la II República, ahir, dimecres 14 d'abril, va tenir lloc l'acte en memòria dels representants públics afusellats per la dictadura franquista i de totes els personis represaliades pel feixisme. Durant l'acte, que és va  celebrar al Va salar de Plens de l'Ajuntament, és va descobrir la placa dedicada a la memòria de l'alcalde Lluís Serra i Giribert i d'altres regidors afusellats per la dictadura franquista, entre ells Joan Nadal Guixà, Moisés Orcol Elía i Joan Reixach Prat.

Durant l'acte, al qual van assistir una trentena de personis, hi van intervenir l'alcalde, Lluís Mijoler, la regidora de Memòria Històrica, Esther García, i la directora de l'Arxiu municipal, Marga Gómez. En nom dels familiars dels representants públics afusellats per la dictadura franquista, hi va intervenir Lluís Serra (fill de Lluís Serra i Giribert). Després dels parlaments, Lluís Serra i d'altres familiars dels regidors afusellats, acompanyats de l'alcalde, van descobrir la placa en memòria d'aquest alcalde i regidors.

La instal·lació d'aquesta placa és un dels punts recollits en la Declaració institucional aprovada al darrer ple municipal pel 90è aniversari de la proclamació de la II República.

A l'acte d'ahir, també hi van assistir més d'una desena de familiars dels regidors afusellats per la dictadura i membres de la Taula de Memòria Històrica del Prat. La Taula assessora la regidoria de Memòria Històrica en aquesta matèria i està formada per professionals i experts en arqueologia, història o arxivística, docents d'història o l'equip tècnic de l'Arxiu Municipal. Així mateix, hi van assistir portaveus de diferents grups municipals. L'acte també és va emetre en directe a través del canal de Youtube de l'Ajuntament del Prat, on també és pot recuperar el vídeo a posteriori.

Exposició sobre la repressió franquista a la ciutat

Després d'aquest acte, és va inaugurar també durant la triga d'ahir l'exposició El Prat 1939. La repressió franquista, que la ciutadania pot visitar donis d'avui i fins a finals d'octubre  al Cèntric Espai Cultural. El comissariat de la mostra, coordinada per l'Arxiu Municipal, ha anat a càrrec de l'historiador Joan Montblanc.

L'exposició se centra en el període franquista i explica els mecanismes que van permetre al règim exercir una repressió sense precedents durant dècades. Alhora, ens fa reflexionar sobre l'estat actual de la recuperació de la memòria històrica. La mostra recorda que més d'un miler de pratencs i pratenques van ser investigats en resposta a la demanda del règim i prop de 300 personis del Prat van ser encausades en algun procediment militar. Fins a 14 pratencs van ser afusellats després ser sotmesos a consells de guerra sumaríssims.

Aquesta exposició, que també comptarà amb d'altres activitats paral·leles com la projecció de pel·lícules relacionades amb el tema, forma part dels activitats impulsades per la regidoria de Memòria Històrica de l'Ajuntament del Prat del Llobregat, constituïda en l'actual mandat.

També és previst que l'exposició incorpori més endavant testimonis entrevistats i enregistrats per alumnat de l'institut Estany de la Ricarda participant al projecte Memorables -dedicat a la memòria històrica- en el marc del programa municipal IntersECCions.

Durant la jornada d'ahir, també és va penjar la bandera republicana en un espai visible de la Casa de la Vila com cada 14 d'abril, compromís que refermava la Declaració institucional aprovada al darrer ple municipal.


Veure més

acolor.es - Diseño de paginas webbuscaprat.com - Guia comercial de el prat
aColorBuscaprat