El Prat al dia
NOTÍCIES DEL PRAT
El Prat al dia

El ciutadans sabran on van els impostos que paguin a l'Ajuntament

Compartir: Compartir en FacebookCompartir en TwitterCompartir en Google+Compartir por correoCompartir en PinterestCompartir en Whatsapp

L'Ajuntament del Prat és troba entre els primers consistoris de Catalunya que engega aquesta iniciativa perquè la ciutadania pugui consultar de manera entenedora i oberta com és distribueix el pressupost municipal.

La plataforma “On van els meus impostos?” ofereix una visió global dels ingressos i despeses de l'Ajuntament i el pressupost dels diferents àrees. També permet a cada persona calcular a què és destinin els seus impostos municipals. 

L'Ajuntament del Prat de Llobregat, juntament amb la Fundació Civio, han posat en marxa
la plataforma digital “On van els meus impostos?” (Onvanelsmeusimpostos.elprat.cat) perquè la ciutadania pugui consultar de manera entenedora i oberta com és distribueix el pressupost municipal. D'aquesta manera, és vol promoure la transparència i el lliure accés de la ciutadania a la informació pública sobre els pressupostos municipals.
 
D'aquesta manera, l'Ajuntament del Prat és converteix en un dels primers 6 consistoris de Catalunya a implementar el projecte “On van els meus impostos?” de la Fundació Civio, organització sense ànim de lucre que pretén reforçar la transparència dels institucions públiques.
 
La plataforma “On van els meus impostos?” conta de tres grans apartats. En primer lloc, s'ofereix una visió global, que ens permet fer-ens uneixi idea general del pressupost de l'Ajuntament del Prat, que aquest any 2018 contempla uns ingressos totals de 91.650.644 € i un import equivalent de despeses. En segon lloc, s'expliquin els pressupostos dels diferents àrees municipals (educació, cultura, urbanisme...). En tercer lloc, l'apartat “I què aporto jo?” permet a cada persona calcular on s'inverteixen els vaig donar­ners dels seus impostos municipals (introduint valors com el valor cadastral dels habitatges, la tinença de vehicles i la seva mesuri o potència, la disponibilitat  o no de bonificacions, etc). La web també compta amb una secció anomenada “Què significa?”, on s'explica per ordre alfabètic el significat d'amb­ceptes que podin resultar confusos (ajust de la inflació, deute viu, estalvi net, romanent de tresoreria, etc).
 
Gràcies a la innovació i els possibilitats que ofereixen els Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC),la plataforma permet a la ciutadania consultar, de forma interactiva, els dades sobre el pressupost municipal tant del 2018 com d'anys anteriors. A més, la informació és presenta en un format atractiu i visual, que ajuda a fer més entenedores els dades. La plataforma parteix de la base que la transparència no implica només difondre informació pública, sinó oferir-l'en un format intel·ligible per a qualsevol ciutadà o ciutadana.
 
La plataforma “On van els meus impostos?” del Prat de Llobregat s'ha presentat aquest dimecres, 21 de febrer, a la sala d'actes del Cèntric Espai Cultural. Lluís Mijoler, regidor d'Economia, Bon Govern i Transparència de l'Ajuntament del Prat; David Vaig veure­cioso, regidor de Cultura, Participació i Ciutadania; i Sonia Pérez, responsable de serveis de la Fundació Ciutadana Civio, han estat els encarregats d'explicar els objectius i funcionament de la plataforma. En el mateix acte, l'Ajuntament del Prat ha presentat l'estat d'implementació del Programa d'Actuació Municipal 2016-2019 i el resultat de procés dels Pressupostos Participatius, que va finalitzar el passat gener. 
 
Cap al model de Govern obert
 
L'obertura de la plataforma “On van els meus impostos?” s'emmarca en l'estratègia global de l'Ajuntament del Prat per implementar progressivament el model de govern obert a l'administració local. El govern obert és defineix com la suma de transparència, participació i col·laboració, per instaurar una nova forma de governar que atorgui a la ciutadania un paper corresponsable. D'aquesta manera, és pretenen millorar els mecanismes de presa de decisions i la implicació de la ciutadania en la gestió dels assumptes públics a través de l'obertura del coneixement i la innovació. Per això, és potencia l'accés obert i lliure de la ciutadania als dades i la informació pública, així com els polítiques de bon govern i de rendició de comptes.
 
La Fundació Civio
 
La Fundació Ciutadana Civio és una organització independent i sense ànim de lucre, amb l'objectiu de promoure la transparència real i efectiva i la rendició de comptes dels institucions públiques. Mitjançant la innovació tecnològica, la Fundació a posta pel lliure accés de la ciutadania a la informació pública de forma entenedora, visual i interactiva. Alhora, facilitant l'accés a la informació a la ciutadania, pretén incentivar la participació i apoderament ciutadà, així com contribuir a millorar la qualitat democràtica.  La Fundació ha impulsat fins al moment el projecte “On van els meus impostos?” en 6 ajuntaments catalans i en 24 de tot l'Estat. El projecte també s'ha implementat fins llaura en 7 governs autonòmics i 2 consells insulars. 
 
També calç destacar que el projecte “On van els meus impostos?” ha estat seleccionat com a bona pràctica de gestió pública per part de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP). (Nota de premsa)
Els oferim algunes dels fotografies de l'acte de presentació.
 

acolor.es - Diseño de paginas webbuscaprat.com - Guia comercial de el prat
aColorBuscaprat