El Prat al dia
NOTÍCIES DEL PRAT
El Prat al dia

Estudien els microplásticos de la platja amb taules de Surf

Compartir: Compartir en FacebookCompartir en TwitterCompartir en Google+Compartir por correoCompartir en PinterestCompartir en Whatsapp

Un equip de la UB ha estudiat per primera vegada la presència de microplásticos a la zona litoral de Barcelona, una recerca de ciència ciutadana pionera a tot el món, ja que analitza una zona de molt difícil accés per als bucs de recerca oceanogràfics, tant per la poca profunditat i la possibilitat d'embarrancar, com pel perill que suposaria aquest accés per a la presència de banyistes o esportistes.

Per a això  han desenvolupat una xarxa adaptada perquè pugui arrossegar-se mitjançant una taula de surf de rem. «Aquesta xarxa ens permet obtenir mostres molt valuoses d'una zona inaccessible per a un altre tipus d'embarcacions, alhora que impliquem a la ciutadania i augmentem la sensibilització i la conscienciació ambiental sobre la contaminació per plàstics», explica Anna Sanchez Vidal.
«Nombrosos estudis han modelizado l'abundància i les característiques dels microplásticos que suren en mar obert —continua la investigadora—, però no existia cap classe d'informació sobre l'abast de la contaminació per microplásticos en zones litorals, on se sospita que es produeix el major flux de plàstic des del continent al mitjà marí, i on la generació de microplásticos i el solapamiento d'aquests amb els ecosistemes marins és major».
Estudi a les platges del Prat i la Barceloneta
Davant aquesta falta de dades, els investigadors van engegar un projecte de ciència ciutadana en el marc del treball de finalització de grau d'Elsa Camins, estudiant de Ciències del Mar. En col·laboració amb Surfrider Foundation Europe, es va dissenyar la nova xarxa —anomenada paddle trawl— per adaptar a les taules de surf de rem la que utilitzen habitualment els oceanògrafs. Una vegada creada, els voluntaris de l'ONG van recollir mostres a les platges de la Barceloneta i El Prat, que posteriorment es van analitzar en els laboratoris del grup de recerca en la UB. Segons els autors, aquest estudi suposa «un canvi de paradigma i obre la porta a la participació de la ciutadania en l'adquisició de mostres científiques amb una resolució espacial i temporal no aconseguida per cap estudi fins a l'actualitat».
Els primers resultats d'aquesta col·laboració mostren que les zones de bany del litoral barceloní presenten una concentració mitjana de microplásticos d'unes 112.000 unitats per km2, acumulació que arriba a un màxim de 330.000 unitats per km2 (la majoria, fragments de polietilè i polipropilè). Aquests valors mitjans són molt similars als oposats en mar obert en el Mediterrani o en zones d'acumulació de microplásticos dels grans girs oceànics. «Creiem que els espigons podrien estar produint un efecte concentrador de micropláticos a les zones de bany de la Barceloneta, però es necessiten estudis amb una resolució temporal més elevada per assegurar-ho», explica l'investigador William P. d'Haan.
La contaminació per microplásticos, un perill ambiental i per a la salut
La rellevància dels microplásticos com a indicador clau del bon estat ambiental dels oceans és reconeguda tant per la Directiva marc sobre l'estratègia marina com pel Programa de les Nacions Unides per al medi ambient o l'Organització Mundial de la Salut. La ubiqüitat d'aquests materials al planeta, i els seus propiedades de durabilitat (resistència a processos de degradació),composició química i capacitat d'absorbir substàncies tòxiques (contaminants orgànics persistents, metalls) fan que puguin ser considerats com a residus perillosos. A més, a causa de la seva petita grandària, els microplásticos són freqüentment ingerits per una gran varietat d'organismes marins, i poden propagar-se per la xarxa tròfica fins a nivells més alts, i per tant arribar als humans (Font O.B.)

acolor.es - Diseño de paginas webbuscaprat.com - Guia comercial de el prat
aColorBuscaprat