Jordi Sànchez, ideòleg del procés cap a la independència de Catalunya

Compartir: Compartir en FacebookCompartir en TwitterCompartir en Google+Compartir por correoCompartir en PinterestCompartir en Whatsapp

20minutos.es

  • En 1985, com a dirigent de la Crida, va apostar per "radicalitzar" les actuacions i va marcar com l'objectiu de "la independència dels Països Catalans".
  • Va ser conseller de la corporació que engloba a Tv3 i CatalunyaRàdio.
  • Va ser president de l'ANC rellevant a Carme Forcadell, en un procés que no va agradar a les bases.
  • ¿Podria Jordi Sànchez ser investit 'president' de Catalunya?

Jordi Sànchez.

Jordi Sànchez Picanyol, va néixer a Barcelona en 1964, va ser dirigent i portaveu - al costat d'ÀngelColom- de la Crida a la Solidaritat, des de 1983 fins a la seva dissolució al juny de 1993.

Sota la direcció de Sànchez, La Crida va organitzar mítings amb Herri Batasuna. El 12 de novembre de 1985 el Secretari General d'HB, Txomin Ziluagava participar en un acte de la Crida en les cotxeres de Sants.

En aquest acte, els responsables de la Crida a la Solidaritat, Angel Colom i Jordi Sánchez, van manifestar el propòsit d'aquesta organització de radicalitzar les seves properes actuacions.

"La Crida -va afirmar Sánchez el 12 de novembre de 1985— ha optat per la no violència, però la no violència no vol dir passivitat i ara anem a començar les nostres accions amb major decisió i energia". I va afegir: "La normalització lingüística és solament un objectiu, com saben Renfe, la Telefònica i Correus. El nostre veritable objectiu és la independència dels Països Catalans."

Una vegada dissolta La Crida, en 1993, Sànchez va passar a estar vinculat la formació ecosoicialista d'Iniciativa per Catalunya Verds, i entre 1996 i 2004 va ser conseller de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió -Tv3 i CatalunyaRàdio- i també l'any 96 va ser nomenat director adjunt de la Fundació Jaume Bofill, de la qual en 2001 va passar a ser director. L'any 2010 va abandonar la Fundació per incorporar-se com adjunt del Síndic de Greuges de Catalunya, Rafel Ribó, exlíder d'Iniciativa per Catalunya Verds.

A més de col·laborar periòdicament com a analista en temes socials i polítics en diversos mitjans de comunicació catalans, entre 2004 i 2006 va coordinar la redacció d'un dels cinc àmbits del Pacte Nacional per l'Educació, concretament el que va fixar les bases del servei públic educatiu. L'any 2008 va ser coordinador d'un dels quatre àmbits del Pacte nacional per a la immigració, en concret el que elaborava l'adaptació dels serveis públics.

El 16 de maig de 2015 Jordi Sànchez va rellevar a Carme Forcadell en la presidència de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). Sànchez era el candidat de consens que volia l'adreça sortint i el procés d'elecció no ha va ser fàcil, ja que la persona més votada pels socis va ser l'editora nord-americana Liz Castro, una decisió que va generar malestar entre les bases.

I és que en aquest moment, l'any 2015, l'ANC estava convençuda que a Catalunya hi havia una majoria sobiranista però la consulta del 9N va demostrar que necessitaven ampliar la base dels partidaris de la secessió. Va ser llavors quan l'equip de Carme Forcadell es va fixar en Jordi Sànchez com l'home que podia aconseguir-ho.

Com a president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha estat un dels motors (al costat de Jordi Cuixart d'Òmniun Cultural) de les manifestacions de les diadas de l'11 de setembre i de totes les concentracions independentistes realitzades durant el 'procés': des d'acompanyar a Artur Mes a declarar davant el TSJC pel 9N, també a Carme Forcadell quan aquesta era presidenta del Parlament i la participació activa en les reunions que se celebraven en el Palau de la Generalitat quan es debatia sobre decisions importants entorn de la declaració d'independència de Catalunya.

El 16 de novembre va anunciar la seva renúncia de tots els seus càrrecs de l'Assemblea Nacional Catalana i la seva candidatura com a nombre 2 de Junts per Catalunya per la província de Barcelona en les eleccions autonòmiques de Catalunya del 21 de desembre de 2017. Des del 17 de gener de 2018 és diputat al Parlament de Catalunya en la XII legislatura per la coalició electoral Junts per Catalunya i des d'aquest dijous és el candidat de JxCAT a la presidència de la Generalitat.

Actualment Jordi Sànchez està a la presó preventiva a la presó de Soto del Real on va ingressar el passat 16 d'octubre. El 4 d'octubre de 2017 va ser cridat a declarar com imputat per un presumpte delicte de sedició per la jutgessa Carmen Lamelade l'Audiència Nacional. El 16 d'octubre del mateix any, la jutgessa Lamela va ordenar la seva entrada a la presó preventiva i sense fiança a la presó de Soto del Real, per un presumpte delicte de sedició.

El presumpte delicte està relacionat amb les manifestacions que van tenir lloc a Barcelona durant els dies 20 i 21 de setembre de 2017 durant l'Operació Anubis, ordenada pel Jutjat nombre 13 de Barcelona.

La jutge va considerar que les concentracions que «van ser promogudes» per aquestes dues «organitzacions independentistes» (ANC i Òmnium) eren un «mitjà per impulsar i assegurar la celebració del referèndum il·legal d'independència i amb això la proclamació d'una república catalana, independent d'Espanya, contravenint amb això la Constitució Espanyola».

acolor.es - Diseño de paginas webbuscaprat.com - Guia comercial de el prat
aColorBuscaprat