Noticias Cataluña
NOTÍCIES DEL PRAT
Notícies Catalunya

Un antidisturbis destinat a Barcelona: "Nosaltres no estem per patear caps, estem per dissoldre"

Compartir: Compartir en FacebookCompartir en TwitterCompartir en Google+Compartir por correoCompartir en PinterestCompartir en Whatsapp

RAÚL R. VEGA

Antidisturbios

Farà dues setmanes aproximadament, a Manuel, antidisturbis de vocació i policia des de fa 15 anys, li van dir que la seva Unitat d'Intervenció Policial hauria de pujar des de Madrid a Barcelona, per si de cas...

¿Què va sentir quan l'hi van comunicar?
Orgull, emoció, est és el nostre treball i comprenc que hem d'estar allí per tirar una mà. Faig la maleta i m'acomiado de la família. El més dur és que no saps quant temps vas a estar. Tranquil·litzes als teus i et vas.

I arriben a Barcelona
Arribem uns dies abans de la sentència. El cap de setmana és tranquil, la gent ens para per la carrer i s'alegra de veure'ns. És un ambient gens hostil i molt més agradable que en altres ocasions.

¿Quina informació els arriba?
La justa. Sabem que després de la sentència pot haver-hi alguna cosa, es pot embolicar. Moltes vegades, ens arriba més informació per la premsa o els mitjans que per via oficial. Ens expliquen que entre els quals protestin pot haver-hi gent violenta, que ens insulti, ens escupi, ens tirin coses... la rutina de sempre. Però el que després va arribar...

¿Què?
Jo no m'esperava tanta gent, tanta violència contra nosaltres.

I arriben els enfrontaments, les càrregues. ¿Com s'organitzen?
Ens solem organitzar en grups d'uns 50, amb tres subgrups de 15 i un equip de comandament, sempre estem junts perquè si estem sols ens maten. Hi ha un responsable policial que organitza i mana a cada grup. Ell té les directrius del que es pot fer i el que no. Una cosa és que et tirin ampolles, que és normal i aguantes, però una altra que traspassin la línia que has format. Va succeir, per exemple, quan van començar a tirar les tanques i a arribar cap a nosaltres. Tu tens una missió que has d'assegurar, un edifici, un perímetre i has d'aguantar fins que aquesta missió estigui en risc.

¿I quan està en risc?
Llavors et donen l'ordre i es carrega. Hi ha moltes vegades que s'aguanta fins i tot més, moltíssim més, per no donar una imatge agressiva, per no quedar malament.

¿Com s'ordena una càrrega?
Entre nosaltres estem comunicats. Diem 'anem' o 'ara'.

¿Com administren la seva força?
Tu, durant els minuts previs ja els vas avisant que vas a carregar. Et vas posant el casc, l'antitrauma, l'escut, els adverteixes que si romanen en aquesta actitud vas a actuar. Li cridem ocupació progressiva de mitjans: ells estan avisats que anem a carregar i tenen l'opció de parar i evitar-ho.

¿Seleccionen objectius?
Sí, sabem a per qui hem d'anar. A qui detenir. De vegades no és fàcil perquè hi ha gent que utilitza nens, ancians i quan tu càrregues tothom corre i els hi porten per davant. Normalment, els que estan en primera línia i els que més criden després són els que més corren.

¿Té remordiment després de les càrregues?
No, mai els he tingut perquè crec que mai m'he extralimitat en el treball. Crec que estem actuant amb moltíssima menys violència que la rebuda.

¿Mai se li ha escapat un porrazo de més?
No.

¿Quina violència han rebut?
Insults, pintura, ampolles, ampolles amb petards dins que esclaten i provoquen metralla, llaunes, pedres, llambordes, àcid, pals amb claus, barres de ferro, foc, bombes de salfumán, cargols, tiraven productes en el sòl perquè caiguéssim... Si et dic que aquests dies rebo uns 100 impactes em cridaràs boig, exagerat, però m'estic quedant curt. I et vaig a dir una altra cosa. Crec que tot això s'ha produït amb la connivència política cap als CDR, d'ajuntaments o algun mandatari. No és normal que les nits dels disturbis els contenidors de tota la zona no s'haguessin buidat. Tots estaven plens d'ampolles, tenien un arsenal allí. I això és un error gravíssim o una mica més.

¿I com es controlen quan els toca carregar?
Amb professionalitat. Nosaltres no estem per trencar caps, estem per dissoldre el perill. No som matones, nosaltres els donem amb una goma. El que no pot ser, i pansa sempre però la gent no ho veu, és que un oncle m'estigui tirant coses tota l'estona, m'estigui picant, i quan arriba la càrrega tira tot, es lleva el passamuntanyes i aixeca les mans dient 'jo no he fet gens'. Després ens diuen que peguem a la gent que està amb les mans a dalt, i no és així. El que rep el cop, alguna cosa està fent.

Alguna vegada s'equivocaran...
Molt poques. Si tu estàs en primera línia quan succeeix això és per alguna cosa. Nosaltres no carreguem contra la gent que està protestant tranquil·lament al fons. Si tu et poses en la primera línia i aguantes després de tots els avisos, és per alguna cosa.

¿Com ha anat la col·laboració dels Mossos?
Ha anat molt bé, braç a braç. Crec que tenen un greu problema polític amb els seus caps. Alguns han arribat a plorar davant de nosaltres perquè reben l'ordre d'a dalt de no actuar. Ells estan vivint una situació molt dura allí perquè als quals no són afins se'ls aparta, se'ls espia, se'ls controla. 

¿Estan emprant la força proporcionalment?
Crec que no ens estan deixant usar més i millors mitjans. Haurien de permetre'ns usar més els gasos lacrimogens i les pilotes de goma, són menys lesius i dissolen a més gent. Tu llances un gas i dissols a 500 persones, que s'han d'anar amb llàgrimes i tos però ja està. No obstant això, has d'utilitzar defenses i és menys eficaç.

¿Les pilotes de goma són menys lesives? Alguna persona ha perdut l'ull per elles...
Sí, i són tragèdies, però són més eficaces per mantenir una distància de seguretat.

¿I el camió amb el canó de l'aigua?
Ens deixen usar-ho poc, perquè anar amb un camió així per la carrer dissolent dóna molt mala imatge, recorda a uns altres temps, però és el més efectiu. I si aquest cap de setmana ja ho usem, imagina com està la situació.

¿Quan vostès carreguen, tenen zona prohibides per copejar?
Clar, no es pot donar en el cap, en el coll. Es busca la meitat inferior. No es busca fer mal a la gent, solament dissoldre-la, amb un gomazo en el cul, en les cames. Mira, si tu estàs deu minuts tirant-me coses i insultant-me, jo no vaig a anar després a encebar-me contra tu, no vaig contra tu, vaig a dissoldre la massa.

¿Sent por?
No, adrenalina.

¿Tem per la seva vida?
No, en una altra destinació si que vaig tenir un moment que...

¿La situació a Barcelona és la més violenta que ha viscut?
Sens dubte. Això és el pitjor que he vist. Gairebé has de remuntar-te als anys 80-90 per viure alguna cosa similar, i t'estic parlant de situacions en el nord. Això és com una guerra, dantesco.

¿I està ben pagat?
No està ni ben pagat ni reconegut, però és el nostre treball. Al meu la qüestió econòmica en aquest moment m'és igual. Vinc aquí, treball 16 hores, em vaig a l'hotel, em dutxo i una altra vegada a treballar amb els meus companys. És el nostre treball, encara que clar que hauria d'estar més reconegut.

¿Dorm bé després d'una nit així?
Dormo molt bé, perquè arribo fos. Són moltes hores de tensió.

¿I veu als seus companys afectats?
L'altre dia van haver d'evacuar a un a Madrid. Li van donar amb una llamborda en el cap i encara asi va seguir treballant dues hores amb els seus companys. Després, li van obligar a anar a l'hospital i va acabar plorant, ¿saps per què? perquè es va haver de tornar a casa per una lesió i amb el collet i va haver de deixar als seus companys.

¿Creu que això està organitzat?
Completament. Són grups ensinistrats i coordinats. És curiós el que es veu durant els disturbis. Hi ha moltes vegades que hi ha 50 oncles tirant-te coses i de sobte tots paren alhora, miren el mòbil i es van a un altre lloc. Veus les seves pantalles il·luminades a la nit i saps que els estan donant instruccions per seguir o per anar-se a un altre lloc.

¿I veu solució a això?
Espero que no duri molt, però crec que va per a llarg. Crec que hi haurà alguna concessió del govern de sotamà i que Torra calmarà als CDR. Però és molt injust que tot això s'estigui produint per una sentència judicial del Suprem. No podem prendre la justícia per la nostra mà per una sentència picant al poble. I aquesta és la meva opinió.

¿Els antidisturbis estan una mica bojos?
No, hi ha molta llegenda al voltant nostre. Jo estic perfectament.

acolor.es - Diseño de paginas webbuscaprat.com - Guia comercial de el prat
aColorBuscaprat