EDITORIAL
CINE

REVISTA
LA CASPA nº 15

EL PRESO
LA ESENCIA
ARTISTA
CONSULTORIO
ENTRE-VISTAS
POEMAS Y DIBUJOS
ASOCIACIONES
CULTURA
OTROS NÚMEROS
ESTILOS
QUIEN DIJO
CARTA
DIARIO
IR A LOS DEL VALLE
FRASES
SOCIOLOGIA
CASPATIEMPOS
EDICIONES
IR A BUSCAPRAT

HUMOR

VALLE INCLAN
Av. del Valle-Inclán, s/nº - 08820 El Prat de Llobregat (BCN) Apartaros quenosveo 1998 - O mejor para info enviarnos un correo.

Revista
La Caspa
Ir a Buscaprat

Comercios colaboradores

 

REVISTA
LA CASPA

DEJA TU OPINION



ONADES DE CULTURA


ARTÍCLE PER MARIANO MARTÍNEZ
(REVISTA ONADES DE CULTURA)

ENTREVISTA: ANA NAVARRO, REGIDORA DE JOVENTUT.
OPINIÓ: XAVIER LLOPIS, EXDIRECTOR DE LA CAPSA.


ENTREVISTA A ANA NAVARRO
REGIDORA DE JOVENTUT DEL PRAT DE LLOBREGAT

La Capsa és, des de la seva posada en marxa ja fa set anys, un dels punts de referència de la cultura pratenca, sent un dels equipaments juvenils pioners a Catalunya. També es converteix en un bon baròmetre per intentar com-prendre l'estat del moviment associatiu, i en concret, del juvenil. Es converteix, per tant, en el lloc ideal per analitzar, junt amb l'Ana Navarro, la regidora de joventut, aquest sector de la població, els joves, que ningú sembla capaç de delimitar, ja que tothom vol ser jove. Un sector que viu, com d'altres grups socials, un període de desorientació que no fixa cap rumb concret, on sembla que la iniciativa individual i col·lectiva no acaba mai d'arrencar, ja que representa un percentatge molt insignificant aquells joves que s'impliquen de ple en el moviment associatiu.

Quines activitats i iniciatives porteu a terme des de la regidoria?
Intentem tractar sectorialment el sector jove de la població. El que succeeix és que la regidoria de joventut, actualment, segons la meva opinió, s'ocupa de fragments de la realitat juvenil; incidim en totes les actuacions que es fan des d'altres regidores. Treballen més en els temes menys coberts.

Podries destacar alguna en concret?
Una de les actuacions on insistim és en la informació juvenil, molt especialitzada, que és d'alguna manera la base de tot: una persona que té informació té al seu abast moltes rutes per explorar (viatges, educació...). Tracta de ser una mica una informació alternativa, no consumista. També últimament, fins i tot, ens hem ficat en temes de vivenda.
Per altra banda, ens ocupen dels pro-jectes juvenils, el servei que oferim a nous creadors, i com no, l'associacionisme i els esplais, un dels punts forts.
Entre d'altres, les activitats que més destaquen són el Virtualia, el Pratijoc...
La pedra filosofal de tot és la música, més que altres disciplines. Ara treballem en el projecte de minifestivals, per que la gent vagi una mica menys perduda, variant d'estil. Tenim la experiència del Festival de Ritmes, que funciona bastant bé durant l'estiu.

Ve a ser llavors com una regidoria de "recolzament"?
Sí. Funcionem com si fóssim un petit grup de pressió. S'incideix en diferents aspectes que afecten el jovent i, a part també es fan activitats pròpies, activitats que d'altres regidories no fan. Intentem estar a l'avanguarda de tot. Es podria dir que és una regidoria de projectes, no com les més consolidades, que ofereixen un servei continu. La gent que treballa més amb gent jove hem de fer un treball i accions més dinàmiques; el que avui està de moda, demà ja està superat. La música, la informàtica, noves tecnologies... avancem a un ritme molt fort, i intentem que l'administració no es quedi al darrera de la societat, que en molts casos lamentablement passa.

D'un costat, ja tenim una base important, que és el treball que es fa des de l'administració més propera al ciutadà, l'ajuntament. A l'altra banda del riu, un grup de ciutadanes i ciutadans units entorn de l'associacionisme, que denamen un servei.

Quina es la teva percepció actual de l'associacionisme juvenil?
L'associacionisme és un sector que avui en dia està sotmès a la variabilitat; ja no tenim les grans associacions del passat, entitats més rígides, més jeràrquiques i nombroses. L'associacionisme juvenil es més dinàmic, diferent, microparticipatiu, ja que entre tres persones podem formar una entitat, les associacions es creen i es destrueixen en poc temps. Sobre aquest últim aspecte, la gent està acostumada a pensar que una associació que neix, està activa durant un temps i desapareix, és un fracàs. Jo no ho veig així. Segurament, la gent d'aquesta associació desapareguda es recupera per un altre projecte.

Però la gent s'acaba d'implicar seriosament en aquest tipus de projectes associatius?
Penso que sí, però crec que hi ha un gran dèficit, com a totes les poblacions, no ja del nostre entorn, sinó de tot el món. La població associaciada representa un 2%, i quan arriba a 3% ja resulta meravellós. Quan tu, com a ajuntament, agafes la iniciativa per posar en marxa qualsevol activitat, recorres a les entitats, però la nostra ambició no són les entitats, amb elles ja treballem. La nostra ambició és arribar al major nombre de gent. Però això no és un problema només de la nostra regidoria, passa a cultura, a esports.
Moltes vegades no es té en compte la disponibilitat de la gent, ja que molt joves, a part d'estudiar, treballen i a més estàn associats a alguna entitat. També influeix el ritme propi de la vida, ja que arriba un moment on la persona estabilitza el seu estatus social. Tot això requereix un relleu, trobar gent nova.

Un dels problemes fonamentals, si no el més important, que arrossega no només les entitats juvenils, sinó el món associatiu en general, és el compromis individual de les persones entorn a l'activitat en la que es fonamenta l'associació. Actualment trobem que la majoria d'entitats funcionen gràcies al treball de dos o tres persones, tal i com constaten l'associació ALMA, Los del Valle. El problema no és, com moltes vegades succeix, l'econòmic, sinó el factor humà.

Quins tipus d'associacions es troben actualment?
Abans les estructures associatives es trobaven més polititzades. Ara, la gent s'associa més entorn a una afició. Succeix avui en dia que les associacions funcionen amb poca gent. A tothom li agrada molt trobar-ho tot fet, però també has de valorar el nivell de participació de la gent. I després s'hauria de veure quin és el nivell de democràcia interna de les entitats i que esforços es fan per captar socis. Les entitats són autònomes, privades. L'ajuntament ha de funcionar, diguem-ne, com a suport, donant un tipus de servei concret que pot ser mitjançant una subvenció, o oferint-los una infrastructura. Nosaltres no dirigim entitats, intentem donar orientació.
Portar una associació porta molta feina, i la gent moltes vegades no sap delegar. Clar, la gent no s'acaba d'implicar perquè un mani i l'altre obeeixi, quan és un treball que fas voluntariament, la gent també vol decidir sobre les coses que les entitats fan.

Llavors, en quin nivell ens trobem?
No conec a fons el que passa a d'altres països, però crec que a nivell associatiu encara falta madurar una mica, per fomentar la renovació, per exemple, ja que, moltes vegades, una associació es fonamenta en només una o dos persones. I encara constantment ens enfrontem a aquestes "desaparicions" constants de les associacions, intentem captar a la gent activa, oferint-los altres possibilitats. Existeixen moviments que conviuen amb les associacions, diguem-ne, més tradicionals -amb estatuts i junta directiva-, que anomenem "associacions o grup no formals": un grup de gent s'uneix per fer una acció en concret, sense formalitzar-se en cap tipus d'associació i sense compromisos, i que desapareix fins que surgeix la possibilitat de fer una altra activitat. És un moviment que últimament es dóna molt i que fa que el nivell d'activitat del joves sigui bastant alt.Encara que trobem totes aquestes problemàtiques, la salut del moviment associatiu és bastant bona.


VIER LLOPIS
OPIN IÓ DE XAVIER LLOPIS Director CCCP La Capsa

Parlar de l'associacionisme en general ens sol portar a enumerar un seguit de tòpics que s'arrosseguen des dels inicis de la nostra, encara curta, història del món associatiu. I si ens toca parlar de l'associacionisme juvenil, aquests tòpics es multipliquen, com a mínim, per dos. Perquè, què és una associació juvenil? Tenen edats les associacions? Si tinc trenta anys, ja no puc desenvolupar una feina associativa vàlida per al col·lectiu juvenil? A aquestes preguntes hi he trobat resposta en els tres anys escassos de treball a la Capsa, o això crec. Vegem. Una associació és i punt. El fet que la nostra societat necessiti imperiosament etiquetar i catalogar tot allò que passa al seu voltant ens ha portat a crear una distinció entre projectes absolutaments iguals. O no persegueixen els mateixos objectius, des d'una visió general, un centre d'esplai i una casa regional? Finalment la diferència acaba passant per la tipologia d'usuaris. De totes maneres si aconseguim sobreposar-nos a aquestes distincions el que trobem són molts joves implicats en el món associatiu, a tots els nivells. I això és el que interessa. El que necessitem és presència del món juvenil en tots els àmbits, i no solament en aquells que la societat ha catalogat estrictament com a juvenils. Necessitem joves a les entitats culturals, tradicionals, esportives, socials, solidàries, polítiques, sindicals, de lleure, cíviques, de voluntariat, veïnals… a totes. O és que potser als joves no ens ha de preocupar la cultura, l'esport, la política, la nostra ciutat, la resta del món o el món laboral?

Per sort, crec que al Prat es poden trobar bons exemples d'això que parlem. El fet de disposar d'un dels únics equipaments estrictament juvenils de la comarca ha afavorit l'aparició d'iniciatives associatives impulsades pels joves, però que desenvolupen les seves activitats en diversos camps. També he trobat molta gent jove implicada en altres associacions i això em sembla de veritat molt interessant; també he pogut conèixer gent capaç de juntar esforços i il·lusions per tirar endavant projectes, sense que els hi passés pel cap haver de muntar una estructura en ferm i que han obtingut excel·lents resultats. Com veieu sembla que la salut del moviment juvenil al Prat és realment bona, o almenys així m'ho sembla a mi. Que segueixi així per molts anys!